funkcja logarytmiczna
andrzej: kompletnie nie radzę sobie z zadaniami typu naszkicuj wykres funkcji f. Podaj dziedzinę i zbiór
wartości funkcji f.
f(x)=√10logx2
19 paź 22:48
Eta:

a
logabn=b
n
10
logx2= x
2 i x∊R\{0}
√a2=|a|
to f(x)=
√x2 ⇔
f(x)= |x| , D= R\{0}
ZW=
(0,∞)
19 paź 22:55
andrzej: dziękuije
19 paź 23:05
andrzej: kolejne zadanko
√3log3(x2−2x+1) robię podobnie do tego i wychodzi mi ...=x−1 a w
odpowiedziach jest |x−1|
20 paź 00:15
Eta:
√3=31{2} x2−2x+1=(x−1)2
alogab=b
√a2=|a|
...=3log3√(x−1)2= √(x−1)2= |x−1|
20 paź 00:19
andrzej: aha czyli tak to rozpracowywujemy! dziękuje
20 paź 00:24