prosze
undefined: Jak to rozwiązać?
log5(3x−11) + log5 (x−27) = 3+log5 8
−−−−−−
źle
log5 {(3x−11)(x−27)}{8}=3
3 = log5 125
3x2 − 11x − 216 = 1000....
ps. Przydałoby się tej stronie coś co by zapisywało ostatnio wpisany tekst.
19 paź 22:36
andrzej: (3x−11)(x−27)−1000=0
to sobie mnozysz
dziedzina x>27
x=37
czyli x=37
19 paź 22:42
andrzej: (3x−11)(x−27) = 3x2−92x+297
19 paź 22:43
Eta:
Po pierwsze założenia !.....................
(3x−11)(x−27)=1000 ⇒3x2−92x−703=0 Δ=16900 , √Δ=130
................... dokończ i pamiętaj o założeniach!
19 paź 22:45
undefined: Dzieki Andrzej
3x−11)(x−27) = 3x2 − 81x − 11x + 297 = 3x2 − 92x + 297
3x2 − 92x + 297 = 1000
3x2 − 92x − 703 = 0
Δ= 8464 + 8436 = 16900
√Δ = 130,
x = (92 − 130) / 6 = −{19}{3} v x = 222/6 = 37
z: x>11/3 i x>27 => x>27
x=37
19 paź 22:55
undefined: Eta dziękuję również
19 paź 22:56
Eta:
19 paź 22:56
undefined:
19 paź 22:56
Eta:
No
19 paź 22:56