logarytm z x
Karol: log(2x+14) + log(x+12) = 3
19 paź 22:25
Eta:
1/ określ dziedzinę!
2/ zastosuj wzór logab+logac= loga(b*c)
3/ skorzystaj z def. logarytmu
loga(b*c)= d ⇒ b*c= ad
19 paź 22:28
Karol: Df= R\(−7,−12)
log(2x2+24x+14x+168)=3
x1=−12
x2=−7
1 przypadek
log−12=3
2 przypadek
log−7=3
Chyba nie rozumiem o co chodzi bo nie wyszło mi nic sensownego.
19 paź 23:05
Jolanta: log 2x2+38x+168=log1000 zamiast 3 bo 103=1000
19 paź 23:14
5-latek: A w ogole wiesz jakie masz logarytmy (to znaczy jaka jest ich podstawa ?
19 paź 23:17
Jolanta: 2x2+38x−832=0
x2+19x−416=0
Δ=
19 paź 23:17
Karol: podstawą jest 10
19 paź 23:51
Eta:
Sam napisałeś i nie wiesz co jest podstawą? ( 10
Rozwiąż to równanie ,które podała Jolanta i uwzględnij założenie x>−7
.............
odp: x=13
sprawdzasz L=log(26+14)+log(13+12)= log(40*25)=log1000=3=P
19 paź 23:58
Karol: dzięki, cały czas myślałem że 3 trzeba zamienić na logarytm ale to porzuciłem jak już
zobaczyłem deltę z z lewej strony xD i nie wiedziałem że log można pominąć i zrobić z całości
równanie kwadratowe
19 paź 23:59