Układy równań z parametrem
Metis: Sprawdźcie mnie. Zapis, obliczenia...

1) Zbadaj liczbę rozwiązań układu równań w zależności od wartości parametru a:
□ax+3ay=3
□x+ay=a−2
W:
|a 3a |
|1 a |
W=a
2−3a
W=a(a−3)
Wx:
|3 3a |
|a−2 a |
Wx= 3a−3a(a−2)
Wx=3a(3−a)
Wy:
|a 3 |
|1 a−2|
Wy= a(a−2)−3
Przeprowadzam dyskusję:
Jeżeli W≠0 to układ równań ma tylko jedno rozwiązanie, zatem:
W≠0 ⇔ a(a−3)≠0
a≠0
a≠3
Tak więc jeśli a∊R−{0,3} to układ ma dokładnie jedno rozwiązanie.
Badamy dwa pozostałe przypadki:
1) a=0 i 2) a=3
Przypadek nr 1)
Jeśli a=0 , otrzymujemy:
W=0 , Wx=3a(3−a)=0 , Wy=a(a−2)−3= 0−3, Wy=−3
W=0, Wx=0. Wy=−3
Zatem układ równań jest sprzeczny.
Przypadek nr 2)
Jeśli a=3, otrzymujemy:
W=0, Wx=0, Wy= 0
Zatem układ równań jest nieoznaczony .
19 paź 22:23
Metis: Nikt nie zerknie ?
19 paź 22:59
Eta:
ok
19 paź 23:00
5-latek: No to ja sprawdzam
Kareta kroli

A Ty ?
19 paź 23:02
Eta:
Kolor w kiery
19 paź 23:03
Metis: To jak już sprawdzacie to powiedzcie mi czy obowiązkowo muszę pisać dla każdego przypadku jaką
postać przyjmuje wtedy układ równań
19 paź 23:07
5-latek: Jestes lepsza
19 paź 23:12
5-latek: Wedlug mnie nie musisz
19 paź 23:14
Metis: A taki przykład:
Dla jakich wartości parametru a rozwiązanie układu równań jest parą liczb o różnych znakach:
⬠ax−y=−2
⬠x+ay=7
W:
|a −1|
|1 a|
W=a
2+1
Wx:
|−2 −1|
|7 a|
Wx=−2a+7
Wy:
|a −2|
|1 7|
Wy=7a+2
x>0
y<0
Czyli:
(−2a+7)(a
2+1) >0
(7a+2)(a
2+1)< 0
Wynik wyjdzie dobry ale robię to chyba złym sposobem bo nierówności wielomianowych nie braliśmy
jeszcze.
19 paź 23:24
Mila:
x i y mają być różnych znaków⇔x*y<0⇔
(−2a+7)*(7a+2)*(a
2+1)
2<0
ponieważ (a
2+1)
2>0 dla każdego a∊R, to możemy opuścić ten czynnik ( nie wpływa na zmianę
znaku wyrażenia)
⇔
(−2a+7)*(7a+2)<0
parabola skierowana w dół
x*y<0 dla .........
19 paź 23:41
Metis: Dziękuję serdecznie Milu. Właśnie pisałem że jednak wyniki w moim rozwiązaniu nie są
zgodne z odpowiedziami. Po twoim rozwiązaniu wszystko się zgadza .
19 paź 23:57
Eta:
19 paź 23:59
Mila:
Dobranoc
20 paź 00:01