abc
qwertyyy: Granica funkcji − pomocy, chcę zrozumieć jak to wygląda (zadania liczyć potrafię). Jeśli x dąży
np. do 3 to znaczy, że on to 3 osiągnie czy nie?
19 paź 22:17
qwertyyy: BUMP
19 paź 22:22
PW: Nie musi, np.
nawet tego x=3 nie ma w dziedzinie (ale granicę dla x→3 można liczyć).
19 paź 22:24
qwertyyy: acha, a jeśli osiągnie i wynik jest normalny (np. 3) to wtedy mamy granicę określoną? I granica
to po prostu jakaś tam wartość funkcji?
19 paź 22:26
PW: Granica funkcji w punkcie (patrz definicja) w ogóle nie wymaga interesowania się wartością
funkcji w tym punkcie. Te dwie rzeczy są niezależne − funkcja:
− może w ogóle nie być w x0 określona, a mieć granicę
− może mieć wartość, ale różną od granicy,
− może nie mieć granicy, ale mieć wartość.
Na wszystko powinieneś umieć pokazać przykłady.
19 paź 22:34
b.: dla granicy np. w 3 wartość w 3 nie ma żadnego znaczenia i może jej nawet nie być (tj. 3 może
być poza dziedziną, jak w przykładzie PW)
np. funkcja f(x)=|sgn(x)| ma granicę w 0 (równą 1) i ma też wartość w 0 (równą 0)
funkcja jest ciągła w x0 <=> granica w x0 jest równa wartości w x0
Zadanie:
Funkcja f:R−>R ma granicę 0 w każdym punkcie x0∊R. Czy stąd wynika, że f=0 tożsamościowo na R?
19 paź 22:35