Misiaczki ktoś pomoże ?
Encepence: √3x+1 − √x+4 = 1
19 paź 21:30
Encepence: Podnosząc do kwadratu i zakładając oczywiscie biąrac pod uwage dziedzine wychodzi mi
3x+1−x+4 =1
2x+5=1
x=3 a powinno wyjść x=5
19 paź 21:35
Eta:
(a−b)2= a2−2ab+b2
A Ty jak podnosisz do kwadratu ?
odp: to x= {0, 5}
19 paź 21:41
5-latek: Po wyznaczeniu dziedziny majac takie rownanie najlepiej jest pozostawic jedno wyraznie z
pierwiastkiem po lewej stronie a drugie przeniesc na prawa
wiec bedzie tak √3x+1=1+√x+4 i teraz podnosic obie strony do potegi drugiej
tak zaleca robic prof . Krysicki w swojej ksiazce Xsy i Yki
19 paź 21:50
PW: A to dlatego, że w tym równaniu lewa strona bywa ujemna − podniesienie do kwadratu stronami
może wprowadzić "obce pierwiastki", co się i stało: zero nie jest rozwiązaniem. Przy takiej
metodzie konieczne jest sprawdzenie rozwiązań (a właściwie "kandydatów na rozwiązania").
19 paź 21:55
Encepence: Nie rozumiem chyba , mógł by mi ktoś to rozpisać ?
19 paź 21:58
Eta:
Racja x=0 −−− nie jest rozwiązaniem
19 paź 22:02
Eta:
1−2= −1 (a ja obliczyłam 1−2=1
19 paź 22:03
Eta:
Pora odpocząć

idę na ..........
19 paź 22:04
5-latek: Dobry wieczor
Eta

Idziesz zrobic kisiel ?
19 paź 22:07
Eta:
Witaj "małolatku"

Dzisiaj już był kisiel, a teraz dobra herbatka z rumem
19 paź 22:14
Encepence: Nie kiśle tylko moje zadanie
19 paź 22:16
5-latek: Ja robilem dzisiaj kisiel z firmy ARO . Niedobre sa te kisle
Juz lepszse sa z Netto .
Tez bym sie napil takiej herbatki ale nawet piwa nie moge wypic
19 paź 22:18
Encepence: Dobra , rozumiem już gdzie był błąd , mi chyba też przyd sie ta herbatka
19 paź 22:20
Encepence: Jednak nie bo wyszło mi ze x=0 :C
19 paź 22:24
Encepence: 5−latek pomocy :x
19 paź 22:24
Eta:
√3x+1=
√x+4+1 /
2
3x+1= x+4+2
√x+4+1 ⇒ 2x−4=2
√x+4 /:2
(x−2)
2= x+4 ⇒x
2−5x=0 x(x−5)=0 x= 0 v x=5
Sprawdzamy:
dla x=0 L=1−2=−1 ≠P
dla x=5 L= 4− 3=1 =P
odp:
x=5
19 paź 22:25
Encepence: Dzięęęęęęęęęęęęęęęęęęęęęęęęęęęęęęęęęękujeeeeeeeeeeee
19 paź 22:36
Eta:
Oooooooooooooooooo
19 paź 22:37