matematykaszkolna.pl
f.homograficzna tyu: mam proste zadanie, ale nie wiem jak narysować tą funkcję homograficzną, choć wiem jak ona wygląda
  x+ 2  
y=

x−2  
  x−2 + 4   4  
y=

= 1 +

x−2   x−2  
  4  
czy teraz mam narysować tabelę dla

i przesunąć o 1 w górę
  x−2  
19 paź 21:12
PW: "Z całym ceremoniałem" to zacząć od
 1 
g(x) =

,
 x 
przesunąć w prawo o 2, pomnożyć przez 4 czyli "rozciągnąć" za pomocą powinowactwa, potem przesunąć w górę o 1.
19 paź 21:16
5-latek: rysunekJa kiedy sie uczylem liczylem od razu w tabelce x i y
 4 
czyli np x=1 to y=1+

= 1−4=−3 i tak dalej
 1−2 
Teraz sie robi inaczej
 4 
1. rysujesz wykres f=

2. Przesuwasz go o 2 jednoski w prawo . 3. potem przesuwasz go o
 x 
1 jednostke do gory
19 paź 21:20
tyu: dzięki PW
19 paź 21:22
tyu: dziękuje 5−latek
19 paź 21:23
5-latek: I teraz tyu zobacz ile wykonujesz nikomu niepotrzbnej roboty zamiast wziac kalkulator do reki i liczyc od razu (lub niektore y od razu w pamieci
 1 
Przeciez rysujac wykres

i tak go dokladnie nie narysujesz tylko w przyblizeniu w
 x 
zeszycie To czy nie lepiej rysowac od razu caly wykres?
19 paź 21:27
tyu: jest jeszcze sposób wykorzystujący asymptoty, o którym się dowiedziałem. Asymptota pozioma to y=1, bo to jest ta jedynka, o którą przesuwamy w górę, Asymptota pionowa wyznaczona przez x, dla którego funkcja nie istnieje, czyli x=2 może się komuś przyda ten sposób.
19 paź 21:30
tyu: nie emotka, bo wziąć kalkulator może wziąć każdy i przeliczyć, ale może jak któryś tam razy przypomnę sobie ten sposób z rysowanie wykresów, to może się mi on bardziej utrwali w głowie. Wziąłem moje kajety i przeglądałem ten temat zanim zadałem pytanie na forum, więc nie byłem całkiem zielony
19 paź 21:34
5-latek: Po to jest kalkulator zeby go wykorzystac kazdy sie potrafi narobic ale nie kazdy potrafi pomyslec ze mozna inaczej . taka jest wlasnie roznica pomiedzy tymi dwojga A u siebie w tym sposobie z 21:30 jesli narysujesz te asymtoty to bedziesz jak potem rysowal ? Jesli napiszsez to ja CI powiem jak ja bym rysowal . Nie jest moim zamiarem zmienianie przyzwyczajen ale czasami trzeba pomyslec o ekonomii pracy
19 paź 21:45
tyu: wiem, że 1/x jest w pierwszej ćwiartce, więc bym rysował w I i III ćwiartce.
19 paź 21:53
5-latek:
 1 4 
No dobrze ale ty masz po narysowaniu asymptot narysowac nie

tylko

x x 
wiec w sumie robisz to samo co napisal PW o 21:16
 4 
Ja bym rysowal od razu wykres y=

x 
19 paź 22:10
5-latek:
 1 4 
No bo TY z wykresu y=

musisz przejsc do wykresu y=

x x 
Juz widzisz o co chodzi ? Chcialem CI tylko pokazac ile roboty wykonujesz na darmo. Ale rob tak jak Cie uczono
19 paź 22:14
tyu: trochę ten temat f. homograficznej odświeżam, więc masz rację, że mogę teraz robić jakieś zbędne obliczenia.
19 paź 22:20