f.homograficzna
tyu:
mam proste zadanie, ale nie wiem jak narysować tą funkcję homograficzną, choć wiem jak ona
wygląda
| | x−2 + 4 | | 4 | |
y= |
| = 1 + |
| |
| | x−2 | | x−2 | |
| | 4 | |
czy teraz mam narysować tabelę dla |
| i przesunąć o 1 w górę |
| | x−2 | |
19 paź 21:12
PW: "Z całym ceremoniałem" to zacząć od
przesunąć w prawo o 2, pomnożyć przez 4 czyli "rozciągnąć" za pomocą powinowactwa, potem
przesunąć w górę o 1.
19 paź 21:16
5-latek:

Ja kiedy sie uczylem liczylem od razu w tabelce x i y
| | 4 | |
czyli np x=1 to y=1+ |
| = 1−4=−3 i tak dalej |
| | 1−2 | |
Teraz sie robi inaczej
| | 4 | |
1. rysujesz wykres f= |
| 2. Przesuwasz go o 2 jednoski w prawo . 3. potem przesuwasz go o |
| | x | |
1 jednostke do gory
19 paź 21:20
tyu: dzięki PW
19 paź 21:22
tyu: dziękuje 5−latek
19 paź 21:23
5-latek: I teraz
tyu zobacz ile wykonujesz nikomu niepotrzbnej roboty
zamiast wziac kalkulator do reki i liczyc od razu (lub niektore y od razu w pamieci
| | 1 | |
Przeciez rysujac wykres |
| i tak go dokladnie nie narysujesz tylko w przyblizeniu w |
| | x | |
zeszycie
To czy nie lepiej rysowac od razu caly wykres?
19 paź 21:27
tyu: jest jeszcze sposób wykorzystujący asymptoty, o którym się dowiedziałem.
Asymptota pozioma to y=1, bo to jest ta jedynka, o którą przesuwamy w górę,
Asymptota pionowa wyznaczona przez x, dla którego funkcja nie istnieje, czyli x=2
może się komuś przyda ten sposób.
19 paź 21:30
tyu: nie

, bo wziąć kalkulator może wziąć każdy i przeliczyć, ale może jak któryś tam razy
przypomnę sobie ten sposób z rysowanie wykresów, to może się mi on bardziej utrwali w głowie.
Wziąłem moje kajety i przeglądałem ten temat zanim zadałem pytanie na forum, więc nie byłem
całkiem zielony
19 paź 21:34
5-latek: Po to jest kalkulator zeby go wykorzystac
kazdy sie potrafi narobic ale nie kazdy potrafi pomyslec ze mozna inaczej .
taka jest wlasnie roznica pomiedzy tymi dwojga
A u siebie w tym sposobie z 21:30 jesli narysujesz te asymtoty to bedziesz jak potem
rysowal ?
Jesli napiszsez to ja CI powiem jak ja bym rysowal .
Nie jest moim zamiarem zmienianie przyzwyczajen ale czasami trzeba pomyslec o ekonomii pracy
19 paź 21:45
tyu: wiem, że 1/x jest w pierwszej ćwiartce, więc bym rysował w I i III ćwiartce.
19 paź 21:53
5-latek: | | 1 | | 4 | |
No dobrze ale ty masz po narysowaniu asymptot narysowac nie |
| tylko |
| |
| | x | | x | |
wiec w sumie robisz to samo co napisal
PW o 21:16
| | 4 | |
Ja bym rysowal od razu wykres y= |
| |
| | x | |
19 paź 22:10
5-latek: | | 1 | | 4 | |
No bo TY z wykresu y= |
| musisz przejsc do wykresu y= |
| |
| | x | | x | |
Juz widzisz o co chodzi ?
Chcialem CI tylko pokazac ile roboty wykonujesz na darmo.
Ale rob tak jak Cie uczono
19 paź 22:14
tyu: trochę ten temat f. homograficznej odświeżam, więc masz rację, że mogę teraz robić jakieś
zbędne obliczenia.
19 paź 22:20