wyznacz k i m
Aurelia: Punkty A(2,0) i B(0,4) należą do wykresu funkcji liniowej f(x)=(3m−2k)x+2k+m.
a) Wyznacz k i m.
b) Napisz równanie proporcjonalności prostej, której wykres jest równoległy do wykresu funkcji
f.
c) Wyznacz miejsce zerowe funkcji y=g(x), gdzie g(x)=f(2x+1)−3.
a) wyznaczyłam k=7/4 i m=1/2
b) jak to zapisać?
c) i co z tym? bo wychodzą mi same głupoty.
19 paź 20:57
===:
a wiesz co to równanie proporcjonalność prostej?
19 paź 22:26
===:
... przez A i B przechodzi prosta y=2x−4
Masz napisać równanie prostej równoległej to tej prostej a jednocześnie przechodzącej
przez początek układu współrzędnych
czyli y=2x
19 paź 22:30
Eta:
19 paź 22:31
===:
c)
skoro f(x)=2x−4
g(x)=f(2x+1)−3 ⇒ g(x)=2(2x+1)−4−3 ⇒ g(x)=4x−5
i wyznacz miejsce zerowe funkcji g(x)
19 paź 22:35
Jolanta: f(x)=−2x+4
19 paź 23:31
---: z kąd sie wzieło f(x)=2x−4
23 paź 19:51