Paulaaa: właściciel sklepu zakupił w hurtowni 65 kg papryki czerwonej i 35 kg papryki zielonej za
łączną kwotę 526 zł. Do ceny hurtowej każdego rodzaju papryki sklep doliczył 30% marżę i
wówczas okazało się, że za 5 kg papryki czerwonej i 3 kg papryki zielonej w sklepie
trzeba zapłacić 54,6 zł. ile kosztuje 1 kg papryki każdego rodzaju w hurtowni?
16 paź 18:52
dawid: trudne
16 paź 20:06
Adamon55: Oznaczmy:
cena papryki czerwonej w hurtowni - x
cena papryki zielonej w hurtowni - y
Mamy stąd równanie 65x+35y = 526
Teraz po doliczeniu marży
Cena papryki czerwonej x + 30%x = 1,3x
cena papryki zielonej y + 30%y = 1,3y
Równanie 5*1,3x + 3*1,3y = 54,6
Teraz już tylko rozwiązać układ równań.
Powodzenia
17 paź 05:40