wyrażenia wymierne
pomocy: a) Ola kupiła cukierki A w cenie x zł/kg i zapłaciła 24zł. Ala kupiła taką samą ilość cukierków
B, droższych o 4 zł/kg, i zapłaciła 30zł. Ile kosztuje kilogram cukierków A, a ile − cukierków
B?
b) Dane są dwie liczby dodatnie. Jedna z tych liczb jest o 3 mniejsza od drugiej, a ich
stosunek jest jak 75 do 100. Wyznacz te liczby.
c) Obwód kwadratu jest równy 52cm. Jeden bok tego kwadratu wydłużono o x cm, a drugi skrócono o
x cm i otrzymano prostokąt, w którym stosunek długości boków jest równy 4:3. Oblicz pole tego
prostokąta.
bardzo proszę o pomoc emotka
19 paź 20:54
FizykaTV: a)
x − cena cukierków A [zł/kg]
y − ilość kilogramów kupionych cukierków A, skoro Ala kupiła tyle samo kg cuksów co Ola, to
ilość przez nią kupioną oznaczymy też jako y.
x+4 − cena cukierków B [zł/kg]
Stąd:
z pierwszego przekształcamy, że: y=
24x
podstawiamy do drugiego: (x+4)*
24x=30
96x=6
x=16 [zł/kg], y=1,5[kg]
1 kg cukierków A kosztuje 16zł, cukierków B: 20zł
=============================================
Najlepszy kanał dydaktyczny matma i fizyka
http://youtube.com/FizykaTV
89 zadań z fizyki z rozwiązaniami na przykładzie roweru
20 paź 14:37
FizykaTV: | | x − 3 | | 75 | |
b) |
| = |
| wychodzą 12 i 9 |
| | x | | 100 | |
20 paź 14:39
pigor: ... , no cóż, piszesz dział :
wyrażenia wymierne, a więc jeśli
a) Ola kupiła cukierki A w cenie x zł/kg i zapłaciła 24zł. Ala kupiła
taką samą ilość cukierków B, droższych o 4 zł/kg, i zapłaciła 30zł.
Ile kosztuje kilogram cukierków A, a ile − cukierków B ?
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
x [zł/kg] = ? i z warunków zadania cukierków A było
tyle co B , więc masz równanie: masa
A=B, czyli
24x = 30x+4 ⇔ 30x= 24(x+4) ⇔ 5x= 4x+16 ⇔
x= 16[zł/kg]
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
odp. Ola kupiła po
2416=
32=
1,5[kg] cukierków A i B w cenie
po
16zł/kg cukierków A, oraz po x+4=
20 zł/kg B . ...
20 paź 15:24
pigor: ..., obwód kwadratu jest równy 52cm. Jeden bok tego kwadratu
wydłużono o x cm, a drugi skrócono o x cm i otrzymano prostokąt, w którym
stosunek długości boków jest równy 4:3. Oblicz pole tego prostokąta.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
z warunków zadania 4a=52 ⇒ a=13 − dl. boku kwadratu takiego, że :
13+x13−x = 43 i
0<x<13 i P
▭= (13+x)(13−x) =
169−x2= ? ...
20 paź 15:34