pomocy
mateus master: 1). liczby a i b sa dodatnie i spelniaja warunek (a2 −6b2 )/ ab = −1
oblicz (a2 + 4b2)/2ab
ja zrobiłem tak, że to drugie działanie przedstawiłem jako (a2 −6b2 + 10b2)/2ab i wyszło mi
ze to jest −1 + 10b/2a nie mam pojęcia jak to zakonczyc i czy wgl dobrze zrobilem.
2). uprość: a/(a−b) + b/(b−c)(b−a)+ c/(c−a)(c−b)
doszedlem do tego (3−a−b)/(1−b)(1−a)(1−c) co dalej z tym moizna
19 paź 20:51
JK:
a2+6b2=−ab
a2+ba+6b2=0
a to niewiadoma (jak X)
z funkcji kwadratowej
a=1 b=b c=6b2
Δ=b2−4*1*6b2=25b2
pierwiastek z Δ wynosi 5b
a1=(−b−5b)/2*1=−3b sprzeczne z założeniami (a i b>0)
a2=(−b+5b)/2*1=2b
a więc
(a2+4b2)/2ab=(4b2+4b2)/(2*2b*b)=8b2/4b2=2
25 sty 23:20