wyznaczyć granice ciągu
Szymon: wyznaczyć granice ciągu o wyrazie ogolnym a
n
jeśli dobrze robie to co dalej?
| | n+3 | | 3 | | 3 | |
an=( |
| )2n=(1 |
| )2n=[(1 |
| )2n]−1 |
| | n+1 | | 1 | | 1 | |
19 paź 20:47
Hurwitz: Dużo mogę zrozumieć (czyt. odgadnąć), ale tego nie pojmuję.
19 paź 20:50
Szymon:
hmm to napisz prosze jak to zrobic
| | n+3 | | 3 | |
( |
| )2n=(1+ |
| )2n ? |
| | n+1 | | 1 | |
19 paź 20:56
Hurwitz: Przepraszam, ale co chcesz z tym zrobić? Nie wiem. Tu nie ma ciągu, którego granicę trzeba
wyznaczyć. Może coś źle przepisałeś.
19 paź 20:58
Szymon:
| | n+3 | |
mam taki przykład do tego polecenia wyzej an=( |
| )2n a wynik to e4 |
| | n+1 | |
19 paź 21:02
jakubs:
| | 1 | |
limn→∞ ((1+ |
| )(n+12*2n+1*2n)=e (4nn+1) =e4 |
| | | |
Coś takiego ?
19 paź 21:06
Szymon: | | 4n | |
tak dzięki ale napisz jeszcze jak mozesz dlaczego z tego ( |
| ) zostaje 4 |
| | n+1 | |
19 paź 21:14
Szymon: a dobra juz wiem dzięki
19 paź 21:25
jakubs:
19 paź 21:26
Szymon: albo napisz prosze skad ta 2 w liczniku w tym co napisales?
19 paź 21:36
Szymon: aa juz wiem

koniec
19 paź 21:40