moduł różnicy liczb zespolonych
mrb: Witam mam pewien problem z zadaniami typu:
|z − 2 − 3i| < 4
Ten podpunkt wiem jak zrobić
Ale co zrobić jak mam coś typu
_
|z +2 − 3i| < 5
Co mogę zrobić z tym sprzężeniem?
19 paź 20:34
Hurwitz: Moduł sprzężenia jest taki sam jak sprzężenie modułu, więc... ?
19 paź 20:37
mrb: Można by to jakoś rozpisać, bo nie bardzo pojmuję?
19 paź 20:45
PW: "rozpisać" to znaczy narysować w układzie współrzędnych?
19 paź 20:48
Hurwitz: Chyba tak:
|x−iy|=|x+iy|
U Ciebie oznacza to, że masz nierówność
|z+2+3i|<5
19 paź 20:48
Lalala: (x+2)2+(y−3)2<25
19 paź 20:53
Hurwitz: Co masz z tym zrobić − nie wiem. Nie znam treści. Pytałeś jak pozbyć się sprzężenia
19 paź 20:56
Mila:
|ź+2−3i|<5
z=x+iy, ź=x−iy, x,y∊R
|x−iy+2−3i|<5
|(x+2)+i*(−y−3)|<5⇔
√(x+2)2+(−y−3)2<5 /2
(x+2)2+(y+3)2<52
wnętrze koła o środku S=(−2,−3) i R=5 (bez brzegu.)
A to oznacza to samo, co masz napisane 20:48.
19 paź 20:57
mrb: Dziekuje bardzo za odpowiedzi, z grubsza rozumiem

A jak zabrac sie za takie cos:
i za takie:
Nie chodzi mi o samo rozwiązanie, tylko o to jak się do tego zabrać
23 paź 10:53
J :
| | Iz+2iI*Iz−2iI | |
2) ⇔ |
| ≤ 1 ⇔ Iz+2iI ≤ 1 ⇔ Iz −(−2i)I ≤ 1 ... koło o środku |
| | Iz−2iI | |
(−2i) i promieniu r =1
23 paź 11:03
J :
1) załozenie: IzI ≠ 0
⇔ Iz−3iI > IzI ... zbiór punktów z, których odległość od punktu z1 = (3i) jest większa
niz odległość od punktu z2 = 0 ....półpłaszczyzna otwarta poniżej symetralnej odcinka z1z2
( bez punkru z1)
23 paź 11:21