wypisz liczby
petyr: Ze zbioru rozwiązań nierówności: x−(7−2x)/3 * (1+3x) ≤ (2x−3)2/2 + 3 i 1/6 wypisz wszystkie
liczby mające postać 3k+1, gdzie k∊N+ ∪ {0}.
19 paź 20:01
petyr: jak wyliczyć
a= 3√24√3
ten pierwiastek z 3 obejmuje także √3
19 paź 20:11
Eta:
Najpierw zapisz porządnie tę nierówność !
19 paź 20:14
petyr: jak?
19 paź 20:16
Eta:
| | 7−2x | | (2x−3)2 | | 1 | |
taka : x− |
| *(1+3x)≤ |
| +3 |
| |
| | 3 | | 2 | | 6 | |
| | 7−2x | | (2x−3)2 | | 1 | |
czy taka : x− |
| ≤ |
| +3 |
| |
| | 3(1+3x) | | 2 | | 6 | |
19 paź 20:18
petyr: ta pierwsza
19 paź 20:26
Eta:
Mnożysz obustronnie przez 6
6x−2(7−2x)(1+3x)≤3(2x−3)2+19
6x−2(7+19x−6x2)≤3(4x2−12x+9)+19
....................
otrzymasz
x≤15 i dla x=3k+1, k∊N+( to liczby naturalne, które z dzielenia przez 3 dają resztę jeden
odp: x= {1,4,7,10,13}
19 paź 20:35
petyr: Dziękuję bardzo
19 paź 20:49