Zadanie z ogolnych wiadomości o funkjcach
mechanik: Witam. Bardzo prosilbym o pomoc w tym zadaniu. Fukncja f każdej liczbie calkowitej
podporzadkowywuje reszte z dzielenia przez 8 jej kwadratu.
a)Uzasadnij, ze jesli n jest liczba nieparzysta, to f(n)=1
b)Wyznacz ZWf
c)Okresl liczbe miejsc zerowych tej funkcji w <0,80>
Zaczalem robic podpunkt a)
zapisalem nieparzysta liczbe n jako 2k+1, podnioslem to do kwadratu i wyszlo mi wyrazenie
4k
2+4k+1 co mozna zapisac jako 4k(k+1)+1. No i wiemy, że k i k+1 to dwie kolejne liczby, więc
jedna z nich jest parzysta. i w tym podpunkcie chcialem zapytać, czy to wystarczy jako dowod
ze f(n)=1 ?
Kolejnych podpunktow nie mam pojecia nawet jak zaczac, dlatego prosze o pomoc
19 paź 19:59
Tadeusz:
| | 4k(k+1)+1 | | 4*2*n+1 | |
należałoby pokazać |
| = |
| |
| | 8 | | 8 | |
19 paź 20:34
Tadeusz:
b) ZWf to <−7,7>
c) miejsca zerowe w tym przedziale to 0, 8, 16, 24 ... czyli jest ich

?
19 paź 20:40
ICSP: b) Zw = {0,1,4}
c) Tylko kwadraty liczb podzielnych przez 8 dają resztę 0 przy dzieleniu przez 8.
19 paź 20:42
Tadeusz:
... no tak ....przeoczyłem że to kwadraty dzielone przez 8 −:(
19 paź 20:45
5-latek: ja to podchodze do takich zadan po staroswiecku
czyli biore np x=0 02=0 0:8=0 i r=0 czyli f(0)=0
x= 1 to 12=1 1:8=0 i r=1 czyli f(1)=1
x=2 to 22=4 4:8=0 i r=4 czyli f(2)=4
x=3 to 32=9 9:8=1 i r=1 czyli f(3)=1
x=4 to 42=16 16:8=2 i r=0 czyli f(4)=0
x=5 to 52=25 25:8=3ir=1 czyli f(5)=1
x=6 to 62=36 36:8= 4 i r=4 czli f(6)=4
x=7 to 72=49 49:8= 6 i r=1 czyli f(7)=1
x=8 to 82=64 64:8=8 i r=0 czyli f(8)=0
x=9 to 92=81 81:8=10 i r=1 czyli f(9)=1
x=10 to 102=100 100:8= 12 i r=4 czyli f(10)=4
Widzisz juz cos ?
w druga stone bedzie to samo bo (−1)2=1 a dla 1 masz juz policzone to samo x=−2 to
(−2)2=2 a dla x=2 masz juz policzone
Widzisz tez zbior wartosci ?
19 paź 21:02
Mila:
b)
Liczba naturalna dzielona przez 8 może dać resztę: r∊{0,1,2,3,4,5,6,7}
Sprawdzamy jakie reszty otrzymamy dzieląc kwadraty liczb naturalnych odpowiednio:
1)dla reszty 0 liczba ma postać: 8k, k∊N
(8k)2=64k2, 8|64k2⇔ reszta 0
2) dla liczby naturalnej 8k+1
(8k+1)2=64k2+16k+1=8(8k2+2k)+1 reszta 1
3)(8k+2)2=64k2+32k+4 reszta 4
4) (8k+3)2=64k2+48k+9=(64k2+48k+8)+1⇔ reszta 1
5) (8k+4)2=64k2+64k+16 ⇔ reszta 0
6) (8k+5)2=..................................................reszta 1
7) (8k+6)2=...........................................
8) (8k+7)2=
Zwf={0,1,4}
c) miejsca zerowe dla liczb naturalnych podzielnych przez 4.
a1=0
an=80
r=4
80=0+(n−1)*4
dokończ
19 paź 21:51