matematykaszkolna.pl
zadanie- czy może mi ktoś pomóc? bardzo prosze Anka: Na placu zabaw postanowiono wydzielic prostokątny, ogrodzony teren do zabawy dla dzieci. Wiedząc, że do wykorzystania na ten cel jest siatka długości 27 metrów i że w ogrodzeniu należy zostawić miejsce na furtkę szerokości 1 metra, oblicz jakie wymiary powinien mieć teren, aby powierzchnia do zabawy była jak największa.
13 lis 13:11
Anka- czy może mi ktoś pomóc :
13 lis 13:25
Bogdan: Obwód placu z miejscem na furtkę: 2a + 2b − 1 = 27 ⇒ 2a + 2b = 28 ⇒ b = 14 − a Pole powierzchni P = ab ⇒ P = a(14 − a) P(a) = −a2 + 14a
 −14 
Funkcja P(a) jest funkcją kwadratową posiadającą maksimum dla a =

= 7
 2*(−1) 
(tak wyznacza się odciętą wierzchołka paraboli). a = 7, b = 14 − 7 = 7. Odp.: Plac jest kwadratem o boku długości 7 m.
13 lis 13:25
Anka- czy może mi ktoś pomóc : Bardzo dziekuje za pomoc. A skad to wzieło sie ta funkcja P(a) z jakiego to wzoru wyliczyłeś Możesz mi powiedzieć
13 lis 13:31
Bogdan: Tu już chyba przesadzasz. Jak wyznacza się pole powierzchni prostokąta ? Wykonaj po prostu mnożenie: P = a(14 − a)
13 lis 13:34
Anka- czy może mi ktoś pomóc : a nie już czaje skąd to wzięło sięemotka bardzo dziękuje Bogdan pozdrawiam gorąco emotka
13 lis 13:35
tyrtytr: βγδπΩΔ⇔⇔⇔αβδδδ≥≥≠≠ℚ≠♀
10 maj 15:24