zadanie- czy może mi ktoś pomóc? bardzo prosze
Anka: Na placu zabaw postanowiono wydzielic prostokątny, ogrodzony teren do zabawy dla dzieci.
Wiedząc, że do wykorzystania na ten cel jest siatka długości 27 metrów i że w ogrodzeniu
należy zostawić miejsce na furtkę szerokości 1 metra, oblicz jakie wymiary powinien mieć
teren, aby powierzchnia do zabawy była jak największa.
13 lis 13:11
Anka- czy może mi ktoś pomóc :
13 lis 13:25
Bogdan:
Obwód placu z miejscem na furtkę: 2a + 2b − 1 = 27 ⇒ 2a + 2b = 28 ⇒ b = 14 − a
Pole powierzchni P = ab ⇒ P = a(14 − a)
P(a) = −a
2 + 14a
| | −14 | |
Funkcja P(a) jest funkcją kwadratową posiadającą maksimum dla a = |
| = 7 |
| | 2*(−1) | |
(tak wyznacza się odciętą wierzchołka paraboli).
a = 7, b = 14 − 7 = 7.
Odp.: Plac jest kwadratem o boku długości 7 m.
13 lis 13:25
Anka- czy może mi ktoś pomóc : Bardzo dziekuje za pomoc. A skad to wzieło sie ta funkcja P(a) z jakiego to wzoru wyliczyłeś

Możesz mi powiedzieć
13 lis 13:31
Bogdan:
Tu już chyba przesadzasz.
Jak wyznacza się pole powierzchni prostokąta ?
Wykonaj po prostu mnożenie: P = a(14 − a)
13 lis 13:34
Anka- czy może mi ktoś pomóc : a nie już czaje skąd to wzięło się

bardzo dziękuje Bogdan pozdrawiam gorąco
13 lis 13:35
tyrtytr: βγδπΩΔ∞∞∞∞∞∞⇔⇔⇔αβδδδ∞∞≥≥≠≠ℚ≠♀
10 maj 15:24