matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
LOGARYTMY
Wiola:
Oblicz: a)
1
5
log5 * 0,25+1
5 przy logarytmie jest podstawą.
19 paź 19:51
Eta:
1
1
=5
−1
, 0,25=
5
4
a
log
a
b
= b
1
4
(5
−1
)
log
5
(0,25)+1
= 5
−log
5
0,25
*5
−1
= (0,25)
−1
* 5
−1
= 4*
=
5
5
19 paź 20:01