By mógł ktoś coś ?
x.x: Czy ktoś byłby w stanie mi to rozpisać !? po kolei krok po kroku błagam :
√4+2x−x2 = x−2
19 paź 19:37
Radek: √−x2+2x+4=x−2
Założenia
−x2+2x+4≥0 i x−2>0
x∊<1−√5,1+√5> i x>2
Część wspólna
x∊(2,1+√5>
√−x2+2x+4=x−2 ()2
−x2+2x+4=(x−2)2
−x2+2x+4=x2−4 x+4
−2x2+6x=0
−2x(x+3)=0
x=0∉D v x=3∊D
19 paź 19:44
helper: Potrafisz obie strony równania wziąść w nawias i podnieść do kwadratu?
19 paź 19:45
MalinowaMaba : Dziękuje bardzo ! Naprawde mi ciągle wychodziło x=4 ..
19 paź 19:48
Radek: x−2≥0
x≥2
Część wspólna
x∊<2,1+√5>
19 paź 19:49
5-latek: W zwiazku z tym ze to jest rownanie a nie nierownosc rozwiazmy to rownanie metoda starozytnych
1. Podniesmy obie strony rownania do potegi drugiej
4+2x−x2=(x−2)2
−x2+2x+4=x2−2x+4
−x2−x2+2x+2x=4−4
−2x2+4x=0
x(−2x+4)=0 to x=0 lub −2x+4=0 to −2x=−4 to x=2
UWAGA . Teraz nastepuje najwazniejsza czesc tej metody . Musimy sprawdzic czy dane
rozwiazania spelniaja to rownanie . Jezeli rownanie to ma rozwiazanie to beda to albo x=0
albo x=2 .
Sprawdzamy dla x=0
√4+2*0−02=0−2
√4 nie rowna sie −2 wiec x=0 nie jest rozwiazaniem tego rownania
Sprawdzamy dla x=2
√4+2*2−22=2−2
√4 nie rowna sie 0
Stwierdzamy ze rownanie to nie ma rozwiazan .
19 paź 19:52
MalinowaMaba : Ale ono ma rozwiązanie bo w odpowiedziach jest x=3
19 paź 19:55
5-latek: Tyle sie napisalem i niepotrzebnie bo zrobilem blad
(x−2)2= x2−4x+4 a nie x2−2x+4
Ale metoda jest dobra .
19 paź 19:57
5-latek: bo dostaniemy takie rownanie
−2x2+6x=0 to x(−2x+6)=0 to x=0 (juz sparwdzone ze nie spelnia lub x=3
Sprawdzam dla x=3
√4+2*3−32=3−2
√1=1 to 1=1 spelnia to rownanie .
19 paź 20:01
MalinowaMaba : Dzięki za pomoc
19 paź 20:58