LOgarytmy
selfie: Wytlumaczy mi ktos jak rozwiazac taki logarytm ?
log2x=3
19 paź 19:23
Eta:
Czy takie jest równanie; log2x=3 czy takie : log(2x)=3
19 paź 19:26
Radek: z definicji
logab=x jeżeli ax=b
Więc:
log2x=3 jeżeli
23=x
8=x
19 paź 19:26
selfie: log2x=3
19 paź 19:27
selfie: log2x=3
19 paź 19:27
selfie: czy w nastepnym jak mam log32x=2/5 to robie 32 do potęgi 2/5?
19 paź 19:29
Eta:
Pisz wyraźnie ! co jest podstawą logarytmu!
Zapis log2x=3 oznacza logarytm dziesiętny ( podstawą jest 10
19 paź 19:31