matematykaszkolna.pl
Zbiory Loka: Witam emotka Proszę o wytłumaczenie. 1) A ∪ B ={x: x∊A ∨ x∊B} 2) A ∩ B ={x: x∊A ∧ x∊B} Dlaczego mają być takie znaki w 1)∨ a w 2)∧
19 paź 19:23
Hurwitz: A co one oznaczają?
19 paź 19:24
Loka: w 1 lub, a w 2 i wiem co oznaczają tylko nie wiem dlaczego gdy jest suma to dali "lub", a jak jest iloczyn to ma być "i" emotka
19 paź 19:27
Hurwitz: A kiedy coś należy do sumy dwóch zbiorów? A do części wspólnej? Pomyśl − to co podałaś to definicje więc, przynajmniej teoretycznie, nie musisz ich rozumieć, masz się ich nauczyć, ale... Warto rozumieć to czego się uczysz.
19 paź 19:34
Loka: ok, coś już więcej kojarzę suma to gdy x nalezy do A, ale nie musi do B, tylko może, czyli lub iloczyn to wtedy gdy x nalezy do tego i tego, nie może tylko do jednego z nich tak? emotka
19 paź 19:49
Hurwitz: Tak emotka
19 paź 20:03
Loka: Dzięki, twoje pytanie mi pomogło Warto się zastanowić, niby prosta rzecz, ale jednak emotka
19 paź 20:13
WueR: Jesli zaczynasz studiowac to czasem moze sie to wydawac trudne, ale lepiej wlasnie samemu sie zastanowic co dokladnie moze sie kryc za tymi wszystkimi wzorami, "znaczkami", symbolami. Wbrew pozorom w matematyce wszystko jest dosc logicznie poukladane.
19 paź 20:25