Równiania wielomianowe z parametrem
kafar610: Jtr mam kart więc proszę o pomoc w zadankach
5.194 Dla jakich wartości parametru p(p∊R) równanie (x+1)[x
2+(p+2)x+(p−1)
2] = 0 ma tylko
jedno rozwiązanie?
5.196 Wyznacz te wartości parametru m (m∊R) dla których równanie (x
2−x−2)[x
2+(m−3)x+1] = 0 ma
cztery różne rozwiązania.
5.200 Dla jakich wartości parametru m (m∊R) równanie (m+2)x
3−2x
2+(m+3)x=0 ma trzy różne
rozwiązania?
Bardzo proszę o rozwiązanie tych zadań z objaśnieniami krok po kroku z góry dzięki