Proszę o pomoc
help: Od pewnego czasu wzrósł podatek VAT na rozmowy telefoniczne wynoszący 7% o 15 punktów
procentowych. O ile procent wzrosła cena rozmów telefonicznych. Wynik podaj z dokładnością do
0.01%. Nie rozumiem tego zadania wynik to 14.02 %, proszę o pomoc
19 paź 18:39
Eta:
| 15 | |
| *100%= 14,01869 %≈ 14,02% |
| 107 | |
19 paź 18:51
help: Nie rozumiem dla czego 15/107?
19 paź 18:53
Eta:
Cena poprzednia to 107% −−− wraz z 7% podatkiem VAT
wzrost VAT o 15pp daje 22% WAT
to cena po podwyżce jest 122% 122%−107%= 15 pp
Liczymy wzrost w procentach w stosunku do ceny początkowej
zatem ten wzrost to:
| | 15 | |
|
| *100%= ........ ≈14,02% |
| | 107 | |
Czy teraz już jasne?
19 paź 19:06
help: Dzięki wielkie
19 paź 19:21