trygonometria
piotrek: czy zaleznośc jest tożsamością trygonometryczną
tgα + ctgα = 2sin2α
19 paź 18:24
Tadeusz:
| cosα+sinα | | 2(sinα+cosα) | |
| = |
| |
| sinαcosα | | sin2α | |
...i

?
19 paź 18:30
Tadeusz:
...kurcze .... miało być:
19 paź 18:35
piotrek: skąd się wzięło (sinα+cosα) przy 2
19 paź 18:54
Tadeusz: to błąd ... patrz post 18:54
19 paź 18:55
piotrek: ale ogólnie, skąd cos się wzieło przy 2
19 paź 19:00
Hurwitz: A tu: " to błąd ... patrz post 18:54" znowu błąd
19 paź 19:00
Tadeusz:
| sinx | | cosx | | sin2x+cos2x | | 2 | |
| + |
| = |
| = |
| |
| cosx | | sinx | | sinxcosx | | sin2x | |
19 paź 19:06
piotrek: i tak nic nie rozumiem
19 paź 19:21
Tadeusz:
| | sixx | | cosx | |
tgx= |
| ctgx= |
| |
| | cosx | | sinx | |
dodawaj
wspólny mianownik to sinxcosx
zauważ, że sin2x=2sinxcosx
| | 1 | |
czyli w mianowniku masz |
| sin2x ....dalej już sam −  walcz |
| | 2 | |
19 paź 19:31