MODUŁ
155178: Jak rozpisać moduł :
|
2x−1| ?
Czy to będzie tak :
| | ⎧ | 2x−1 dla x≥0 | |
| |2x−1|= | ⎨ | | ?
|
| | ⎩ | −2−x+1 dla x<0 | |
19 paź 17:36
Hurwitz: To nie x ma być ≥0 lub <0 tylko to co w module.
19 paź 17:38
155178: czyli bedzie dla x≤2
a to z minusami dla x>2 tak ?
19 paź 17:41
Hurwitz: Nie dla x∊(0,2]; a drugie x<0 oraz x>2.
Zrób wykres i upewnij się, czy dobrze Ci to napisałem...
19 paź 17:43
PW: Nie, badamy znak tego "co między kreseczkami", czyli
a ponieważ iloraz na taki sam znak jal iloczyn
x (x−2) ≤ 0
x∊[0,2]
− dla tych x badane wyrażenie jest równe
19 paź 17:44
Hurwitz: Po "Nie" miał być przecinek

Nie, dla x∊(0,2]........
19 paź 17:44
5-latek: | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
dla x<0 bedzie | |
| −1|= −( |
| )−1)= − |
| +1=1− |
| |
| | x | | x | | x | | x | |
Tak jak zrobiles to mozesz dac ten (−) albo kolo 2 albo kolo x
19 paź 17:44
PW: Tak, do dziedziny 0 nie należy, rabnąłem się o 17:44 − dla x∊(0,2]. Jednak tę dziedzinę należy
wypisywać obok nierówności, bo łatwo o zapomnienie.
19 paź 17:49
155178: A dla x∊(−∞;0)u(2;∞) będzie równe 2x +1 tak ?
19 paź 17:51
Hurwitz: Nie.
19 paź 17:52
155178: To jaką wartość będzie miał moduł dla tego przedziały?
19 paź 17:53
PW: Nie, "to co między kreseczkami" jest nieujemne tylko dla x∊(0,2] − patrz 17:44 (z
wyjątkiem błedu dotyczącego 0).
19 paź 17:53
155178: Ale ujemne będzie dla przediału, który zapisałem i będzie to −2−x+1, a to to samo co
2x+1 ?
19 paź 17:54
Hurwitz:
|f(x)|= f(x), gdy f(x)≥0
|f(x)|= − f(x), gdy f(x)<0
19 paź 17:56
155178: Aaa. OKej. DZIĘKI.
19 paź 17:57
155178: A jeśli mam taki wzór : f(x) =||2x−1|−1| To tej moduł w środku jest jako moduł na x czy na
całośći ? Jakie przekształcenie trzeba wykonać ?
19 paź 18:02
Hurwitz: Zawsze ze wzoru z godz. 17:56.
19 paź 18:08