(5-p{5})^3
Patkaa: (5−√5)3
wychodzi mi cały czas,że to wyrażenie równa się 200−100√5, niestety nie ma takiej odpowiedzi
19 paź 16:57
Janek191:
... = ( 5 − √5)*( 5 −√5)2 = (5 − √5)*( 25 −10 √5 + 5) = (5 − √5)*(30 −10√5) = ...
19 paź 17:01
Ewa Chudzicka: Wzór: (a−b)3 = a3−3a2b−3ab2−b3
Zatem: 125−225√5−75−25=25−225√5=25(1−9√5)
Taka odpowiedź jest?
19 paź 17:02
Janek191:
= 200 − 80√5
19 paź 17:02
5-latek: (a−b)3=a2−3a2b+3ab2−b3
(5−√5)3 = 53−3*52*√5+3*5*(√5)2−(√5)3=125−75√5+15*25−5√5= licz dalej
(√5)3= √5*√5*√5= 5*√5 bo √5*√5=5
19 paź 17:03
Janek191:
Ewo pomyliłaś się

Skąd się wzięło 225
√5 ?
19 paź 17:05
Ewa Chudzicka: Poprawiam mój wynik: 25−75√5=25(1−3√5)
19 paź 17:06
Ewa Chudzicka: Wiem, teraz powinno być okej.
19 paź 17:06
Ewa Chudzicka: Ale Twój wynik Janku mnie niepokoi.
19 paź 17:10
PW:
(5−√5)3 = (√5(√5−1)3 = 5√5(√5−1)3 = ...
niby to samo, a o wiele łatwiej podnosić do potęgi trzeciej (jedynka podniesiona do dowolnej
potęgi daje jedynkę).
19 paź 17:11
Patkaa: Może pora podać treść zadania.
Niech (5−√5)3=a+b√5, gdzie a,b należy do całkowitych, zatem b równa się
A.−70 B.200 C.−80 D.80
Według odpowiedzi podanych na końcu książki poprawna odpowiedzią jest A, czyli −70.
19 paź 17:12
Patkaa: Niby mi wyszło, czy ktoś może sprawdzić czy nie popełniłam żadnego błędu
(5−√5)3=53−3*52*√5+3*5*(√5)2−(√5)3=125−75√5+75−5√5=200−70√5
19 paź 17:22
5-latek: ma wyjsc 200−80√5
19 paź 17:26
Janek191:
@ Ewa
A mnie nie

( a − b)
3 = a
3 − 3a
2 b + 3 a b
2 − b
3 
!
19 paź 17:27
5-latek: −75√5−5√5= −80√5 anie −70√5 to nie jest dodawanie tylko odejmowanie
19 paź 17:28
Janek191:
@Patka
− 75
√5 − 5
√5 = − 80
√5 
!
19 paź 17:28
Hurwitz:
Ewa Chudzicka − ten wzór z 17:02 to jakiś (wy)bryk...
19 paź 17:28
PW:
5√5(√5−1)3 = 5√5(√53 − 3√52 + 3√5 − 1) = 5√5(5√5−15+ 3√5 − 1)=
5√5(8√5−16) =
40√52 − 80√5 = 200 − 80√5
Policzyłem specjalnie swoją metodą, ale nijak inaczej niż Jankowi191 przecież nie wyjdzie.
Błąd w książce.
19 paź 17:30
Patkaa: Czyli błąd w odpowiedziach?
19 paź 17:35