Tw. cosinusów
a=8√3/3
b=4√3/3
α=120 ; cos120 = cos 180−60 = −cos 60 = −1/2
c=?
c2= 8√3/32+4√3/32 − 2 x 4√3/3 x 8√3/3 x − 1/2
Proszę o sprawdzenie tylko czy c=4√21/3, bo taki wynik jest podany w odpowiedziach a mi
wychodzi inny i bardzo bym prosił o napisanie jak podnieśliście 8√3/3 i 4√3/3 do kwadratu
i jak pomnożyliście 4√3/3 x 8√3/3 , bo może tu mam błąd
| 4√21 | ||
c = | ||
| 3 |
| 4√21 | ||
c = | ||
| 3 |
| 8√3 | 4√3 | 8√3 | 4√3 | |||||
c2 = ( | )2 + ( | )2 − 2* | )*( | )*( −0,5) = | ||||
| 3 | 3 | 3 | 3 |
| 64*3 | 16*3 | 8*4*3 | 64 | 16 | 32 | 112 | ||||||||
= | + | + | = | + | + | = | = | |||||||
| 9 | 9 | 9 | 3 | 3 | 3 | 3 |
| 16*7 | ||
= | ||
| 3 |
| 4√7 | 4√21 | |||
c = | = | |||
| √3 | 3 |