Skala
yhm: hej, wie ktoś moze jak to zrobić?
Długość trasy narciarskiej wzdłuż stoku nachylonego pod kątem 20° wynosi 1500 m. W jakiej skali
wykonano mapę, na której trasa ta jest przedstawiona linią o długości 0,5 dm?
19 paź 16:40
Janek191:
0,5 dm = 0,5 *0,1 m = 0,05 m
więc
1 500 m : 0,05 m = 30 000
Skala 1 : 30 000
==============
19 paź 16:53
yhm: ale coś musi byc z tym kątem
19 paź 16:56
yhm: a i zapomnialam napisac, ze odp to 1:28 190 .
19 paź 16:56
Hurwitz: Trasa to przeciwprostokątna w trójkącie prostokątnym. Musisz ją najpierw zrzutować; potem
dopiero te rachunki z 16:53.
19 paź 17:41
yhm: a jak ją zrzutować?
19 paź 17:44
Janek191:
1500m*cos 20o = 1500 m*0,9397 =1 409,55 m
1 409,55 m : 0,05 m ≈ 28 190
Skala 1 : 28 190
===============
19 paź 17:49
Hurwitz: Zrób rysunek, znasz kąt oraz długość przeciwprostokątnej; chcesz znać przyprostokątną.
19 paź 17:50
Janek191:
1500m*cos 20o = 1500 m*0,9397 =1 409,55 m
1 409,55 m : 0,05 m ≈ 28 190
Skala 1 : 28 190
===============
19 paź 17:50
yhm: aaaaa rzeczywiscie xd dzieki
19 paź 17:52