granice
Adam555: Oblicz granice:
x→4+
moze mi to ktoś wytlumaczyć? jak dla mnie powinna być odp +
∞ a jest −
∞
19 paź 16:25
Janek191:
| | 0 | |
Masz symbol nieoznaczony |
| |
| | 0 | |
Zastosuj regułę de l'Hospitala
19 paź 16:29
Adam555: nie znam jeszcze pochodnych
19 paź 16:34
Janek191:
x
3 − 12 x
2 + 48 x − 64 = ( x − 4)*( x
2 − 8 x + 16) = ( x −4)*( x − 4)
2 = ( x − 4)
3
więc
| | − 2*( x − 4) | | − 2*( x − 4) | |
lim |
| = lim |
| = |
| | x3 −12 x2 + 48 x − 64 | | (x − 4)3 | |
x → 4
+ x → 4
+
| | − 2 | |
= lim |
| = − ∞ |
| | ( x − 4)2 | |
x→ 4
+
19 paź 16:46
Janek191:
x
3 − 12 x
2 + 48 x − 64 = ( x − 4)*( x
2 − 8 x + 16) = ( x −4)*( x − 4)
2 = ( x − 4)
3
więc
| | − 2*( x − 4) | | − 2*( x − 4) | |
lim |
| = lim |
| = |
| | x3 −12 x2 + 48 x − 64 | | (x − 4)3 | |
x → 4
+ x → 4
+
| | − 2 | |
= lim |
| = − ∞ |
| | ( x − 4)2 | |
x→ 4
+
19 paź 16:46