Proszę o pomoc
JULA: Wartość wyrażenia W=|x−3|−2x+2 dla x∊(0;3) jest równa:
A. −3x−5
B. 3x+5
C. −3x+5
D. −x−1
Bardzo proszę Was o pomoc...
19 paź 16:10
JULA:
19 paź 16:13
Janek191:
Jeżeli x ∊ ( 0 ; 3) , to x − 3 < 0 , czyli I x − 3 I = − ( x − 3) = 3 − x
zatem
W = I x − 3 I − 2x + 2 = 3 − x − 2x + 2 = 5 − 3 x
Odp. C
19 paź 16:15
Ajtek:
Dla x∊(0;3) wartość |x−3| jest <0, zatem przy opuszczaniu wartości bezwzględnej zmieniamy
znaki:
|x−3|−2x+2=−(x−3)−2x+2=....
19 paź 16:16
JULA: Bardzo Wam dziękuję

Teraz już rozumiem
19 paź 16:17
Janek191:
@ Ajtek
I x − 3 I ≥ 0 dla x ∊ ℛ
19 paź 16:18
Janek191:
( x − 3 ) < 0 dla x ∊ ( 0 ; 3)
19 paź 16:19
Ajtek:
Toż przecież napisałem to, tylko zamiast nawiasów z rozpędu walnąłem symbol wartości

.
19 paź 16:20
Janek191:
I o to mi chodziło
19 paź 16:22