homograficzna
kyrtap:
19 paź 16:08
...:
chiba ni ...
19 paź 16:10
Ajtek:
Dla x>0 jest okej, dla x<0 źle.
19 paź 16:11
kyrtap: sory bo źle narysowałem te różowe pod osią x powinno być pod wykresem
19 paź 16:12
Ajtek: Wtedy będzie okej

.
19 paź 16:12
kyrtap: spoczko dzięki
19 paź 16:13
kyrtap: Kolejne zadanie
| 1 | | 1 | | 1 | | x−yi | | x−yi | | x | |
| = |
| = |
| * |
| = |
| = |
| − |
| z | | x+yi | | x+yi | | x−yi | | x2+y2 | | x2 + y2 | |
iz = i(x+yi) =xi + yi
2 = xi − y
| | x | | y | |
Re( |
| − |
| i) > Im(−y +xi) |
| | x2+y2 | | x2 + y2 | |
x > x(x
2 + y
2) mogę podzielić przez x
19 paź 16:23
Godzio :
Nie, przenieś na jedną stronę i go wyłącz przed nawias.
19 paź 16:32
kyrtap: no mam x − x(x
2 +y
2) > 0 ⇒ x(1 − (x
2 + y
2))> 0 jak mam to narysować na płaszczyźnie
19 paź 16:36
Godzio :
x > 0 i 1 − x2 − y2 > 0 albo x < 0 i 1 − x2 − y2 < 0
Mamy koła bez brzegu dla odpowiednich x
19 paź 16:41
kyrtap: Dzięki godzio
19 paź 16:44
kyrtap:

wykres będzie wyglądał tak?
19 paź 16:52
kyrtap:
19 paź 16:54
Godzio :

Troszkę oszukałem bo nie popatrzyłem − jedno to koło, drugie to "zewnętrze"
x
2 + y
2 < 1 i x > 0
19 paź 17:09
kyrtap: no ok wielkie dzięki
19 paź 17:11