równania logarytmiczne
jarek: rozwiąż równania. pamiętaj o określeniu dziedziny.
log 100 = 2
3−x
19 paź 15:34
Janek191:
log 3 − x 100 = 2 ; 3 − x > 0 ⇒ x < 3 ;
( 3 − x)2 = 100
3 − x = − 10 lub 3 − x = 10
x = 13 − odpada lub x = − 7
Odp. x = − 7
==========
19 paź 15:38
Ajtek:
Dziedzina:
3−x>0 i 3−x≠1 ⇒ x∊.....
I z definicji logarytmu:
log3−x100=2
(3−x)2=100
I dalej prosto.
19 paź 15:39
jarek: ale jak rozłożyć wyprowadzić ten nawias ?
19 paź 15:51
Ajtek:
Patrz rozwiązanie Janek191.
19 paź 15:54
jarek:
a przepraszam, wyłączyłem sie
19 paź 15:56