obliczyć
monsterr: Obliczyć prędkość średnią samochodu, który przejeżdża odcinek x1=10 km z prędkością
v1=50 km/h, a potem przez następne x2=20 km, jedzie z prędkością v2=70 km/h.
19 paź 15:26
fx: skorzystaj z średniej harmonicznej
19 paź 17:46
Hurwitz: Chciałbym zobaczyć kierowcę który na zerowym dystansie przyspiesza przyspiesza z 50 km/h do 70
km/h.
19 paź 17:48
19 paź 17:51
Janek191:
| | km | | 1 | |
t1 = 10 km : 50 |
| = |
| h |
| | h | | 5 | |
| | km | | 2 | |
t2 = 20 km : 70 |
| = |
| h |
| | h | | 7 | |
więc
| | 10 + 20 | | km | | 30 | | km | |
vsr = |
| |
| = |
| |
| = |
| | | | h | | | | h | |
| | 30*35 | | km | | km | |
= |
| |
| ≈ 61,8 |
| |
| | 17 | | h | | h | |
19 paź 17:58
monsterr: dziękuje za pomoc
19 paź 19:58