zadania przygotowawcze do matury
Ewa Chudzicka: wykaz, ze wartosc wyrazenia x jest liczba calkowita.
x=√37−20√3+2√3
nie moge tego okielznac, pomocy
19 paź 15:15
Janek191:
37 − 20√3 = ( 5 − 2√3)2 oraz 5 − 2√3 > 0
więc
x = √ 37 − 20√3 + 2√3 = √( 5 − 2√3)2 + 2√3 = 5 − 2√3 + 2√3 = 5
19 paź 15:19
Tee: zauważ że √37−20√3 wynosi √(5−2√3)2
19 paź 15:21
Ewa Chudzicka: o kurwa, zapomniało mi się że 2ab we wzorze, dobra, ale wstyd, mimo wszystko dzięki.
19 paź 15:21
5-latek: To nie jest ulica tylko elitarne forum wiec proszse nie uzywac takich słów
19 paź 15:23
PW: (5−2√3)2 = 25 − 20√3 +12 = 37 −20 √3 − to jest wyrażenie "pod pierwiastkiem".
19 paź 15:24
Janek191:
Popieram 5 − latka !
19 paź 15:25
PW: Ewo, ponownie dziękuję Ci w imieniu własnym i Kolegów, że nie obrzuciłaś nas wyzwiskami.
Ja jednak już rezygnuję z pomagania Ci.
19 paź 15:25
Ewa Chudzicka: Elitarne forum, ale ludzie pyszni. Dobra, mniejsza o to, wybaczcie.
PW, wiem, tylko jak napisane zostało przez moją osobę, dokonało się przeoczenie z mojej
nieuwagi i zamiast (a−b)2=a2−2ab+b2 powstało mi a2−ab+b2
19 paź 15:27
Patryk : To chyba nie jest powód by tak burzliwe okazywać emocje
19 paź 15:51
Ewa Chudzicka: Spontanicznie i szczerze, bez udawania.
19 paź 16:14
Patryk: No masz racje, przepraszam, oni są dziwni
19 paź 16:15
5-latek: Tak myslisz ?
Czy jak wchodzisz do kogos do mieszkania to mowisz Witam k....a Pania Pani Magdo np ?
19 paź 16:22
Janek191:
Młodzież tak dzisiaj ( często ) ma − zgodnie z hasłem " róbta i mówta co chceta "
19 paź 16:24
Ewa Chudzicka: Panowie, nie bądźmy nieuprzejmi, to nie miało na calu nikogo urazić. Następnym razem przeczytam
dwa razy podgląd, zanim wyślę. Potraktujmy to jako małe nieporozumienie.
19 paź 16:57