sa
force: Dane jest równanie m2x2−(2+3m2)x+6=0 z niewiadoma x i parametrem m do jakich granic dąża
pierwiastki tego równania jeśli m→−∞
19 paź 14:57
force: ma ktoś jakiś pomysł ?
19 paź 15:01
force: pomoze ktoś /?
19 paź 15:31
19 paź 15:55
Godzio :
Trzeba te pierwiastki najpierw wyznaczyć, zrobiłeś to?
19 paź 15:57
force: juz robie
19 paź 15:59
Godzio :
(nie przejmuj się, że wychodzą pierwiastki itd. mają wychodzić

)
19 paź 16:03
force: a co dalej
19 paź 16:09
Godzio :
Trzeba liczyć granicę, pokaż co Ci wyszło
19 paź 16:10
force: | | 3m2+2−√−15m4+12m2+4 | |
x1= |
| lub x2=(to samo tylko w liczniku +) |
| | 2m2 | |
co z tym mogę zrobić ?
19 paź 16:12
Godzio :
Δ = 9m
4 − 12m
2 + 4 = (3m
2 − 2)
2
√Δ = |3m
2 − 2| = 3m
2 − 2 (możemy uznać, że dla m → −
∞ jest to dodatnia liczba)
| | 2 + 3m2 − 3m2 + 2 | | 2 | |
x1 = |
| = |
| → 0 |
| | 2m2 | | m2 | |
| | 2 + 3m2 + 3m2 − 2 | | 6m2 | |
x2 = |
| = |
| = 3 |
| | 2m2 | | 2m2 | |
jednak nie było nic trudnego
19 paź 16:13
Godzio :
Deltę źle policzyłeś
19 paź 16:14
force: aha już wiem o co chodzi i gdzie popełniłem bład .Dziekuje za pomoc
19 paź 16:16
force: a ile jest równa delta jeśli m→0
19 paź 16:21
force: √Δ=|3m2−2| =2 ?
19 paź 16:22
Godzio : No na to wygląda, ale nie "=" tylko "→" jeśli już

Mamy dwie możliwości zapisu:
lim
m→0|3m
2 − 2| = 2 albo |3m
2 − 2| → 2 przy m → 0
19 paź 16:24
force: ok
19 paź 16:26