liczby zespolone
Kamcio :): Rozwiąż :
19 paź 14:46
Kamcio :): | | 3 | | 1 | |
doszedłem do tego że x2+(y− |
| )2= |
| i nie bardzo wiem co dalej |
| | 2 | | 4 | |
19 paź 14:55
19 paź 14:57
ICSP: Twoich obliczeń nie sprawdzam
19 paź 14:58
Kamcio :): ale to są liczby zespolone, na pewno tak będzie ?
19 paź 14:59
ICSP: ale przecież x i y są liczbami rzeczywistymi
19 paź 14:59
Kamcio :): no dobrze, ale jakbym miał to zilustrować na płaszczyźnie zespolonej, to jak by to wyglądało ?
19 paź 15:05
19 paź 15:06
Kamcio :): dobra już chyba zaczynam rozumieć, chodzi mi o to że płaszczyzna zespolona ma osie Re i Im,
tutaj we wzorze końcowym dla każdego x,y Im=0. Powiedz mi gdzie jest błąd w tym rozumowaniu
19 paź 15:08
ICSP: Liczbę zespoloną można zinterpretować jako punkt na płaszczyźnie. Odcięta, tego punktu to x, a
jego rzędna to y. Gdybyś chciał zinterpretować liczbę z = i to dostaniesz : x = 0 i y = 1
19 paź 15:12
19 paź 15:14