uzasadnij ze dla dowolnych licz x i y prawdziwa jest nierówność
fikimiki: 1.uzasadnij ze dla dowolnych licz x i y prawdziwa jest nierówność. 9x4 + y4 ≥12xy
2.uzasadnij ze dla kazdej liczby naturalnej n liczba: (n−1)n(n+1)(n+2)+1 jest dwadratem liczby
naturalnej
19 paź 14:42
ICSP: a wkład własny ?
19 paź 14:48
fikimiki: myslalem nad tym. szukam wzorów skróconego mnożenia. pierwsze zad zle podałem tam do tego 9x4
+ y4 jest jesczze +6
19 paź 15:17
ICSP: W pierwszy skorzystaj z nierówności między średnią arytmetyczną i geometryczną dla 4 składników
(6 = 3+3)
W drugim wymnóż pierwszy nawias z czwartym oraz drugi z trzecim, następnie potraktuj n2 + n
jako jedną liczbę i myśl.
19 paź 15:23
fikimiki: w zad nr jeden nie rozumiem o co chodzi. pierwsze slysze o tym. a drugie poszlo.
19 paź 15:46
fikimiki: choc na pierwsze chyba sam juz wpadlem udowadniajac ze srednia arytm jest wieksza od geometr.
dzieki wielkie
19 paź 15:47
PW: Coś to pierwsze chyba źle przepisane, bo nierowność bywa fałszywa, np. dla
mamy
natomiast
| | 1 | |
to nie jest liczba mniejsza od 1+ |
| . |
| | 4 | |
Przykład zresztą zbyt wyszukany, wystarczy wziąć x=1 i y=1, żeby otrzymać zdanie fałszywe
10 ≥ 12.
19 paź 16:05
fikimiki: przeczytaj komentarz. poprawiłem
19 paź 20:50
PW: Aaaa... (czytam tylko treść zadania, żeby się nie sugerować poprzednikami, i nie zauważyłem
poprawki).
19 paź 20:56
pigor: ...; uzasadnij, że dla dowolnych liczb x i y
prawdziwa jest nierówność.
9x4+y4+6 ≥12xy
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
np. tak
9x4+y4+6 ≥12xy ⇔ 9x
4−6x
2y
2+y
4 + 6x
2y
2−12xy+6 ≥0 ⇔
⇔ (3x
2)
2−2*3x
2y
2+(y
2)
2 + 6(x
2y
2−2xy+1) ≥0 ⇔
⇔
(3x2+y2)2 + 6(xy−1)2 ≥0 ∀x,y∊R . .c.n.uzasadnić. ...
20 paź 00:00
Eta:
(3x2−y2)2+6(xy−1)2≥0
20 paź 00:07
pigor: ... , no tak, jak zwykle; przepraszam i dzięki. ...
20 paź 01:02