Zadanie z matmy
Mary-Jane: (
5√−32+
√32)
2 wynosi...
Pomożecie mi
19 paź 14:22
Mary-Jane: Naprawdę nikt mi nie pomoże... ? Bardzo Was proszę...
19 paź 14:32
ICSP: ale w czym może być tu problem ?
5√−32 = −2
√32 = 4
√2
zatem dostajemy :
(−2 + 4
√2)
2 = (4
√2 − 2)
2 = ...
Wystarczy podstawić do wzoru .
19 paź 14:34
gość: (5√−32+√32)2=(−2+√32)2=(√32 −2)2=32−4√32 +4=36−4√32=36−16√2
(√32 −2)2 −−−> wzór skróconego mnożenia: (a−b)2= a2−2ab+b2
19 paź 14:35
Mary-Jane: O kurczę... To jest proste. Dobra. Zrobiłam z siebie idiotkę.
Naprawdę bardzo Ci dziękuję za pomoc
19 paź 14:37
Mary-Jane: Dziękuję Wam
19 paź 14:37