trygonometria
piotrek: czy poniższa zależnośc jest tożsamością trygonometryczną
| | 2sinα cosα | |
więc |
| =tgα |
| | 1+cos2α−sin2α | |
i co dalej?
19 paź 14:04
ICSP: 1 =
19 paź 14:07
piotrek:
| | 2sinα cosα | |
wyszło 1= |
| |
| | cos2α−sin2α tgα | |
19 paź 14:15
ICSP: Chodziło mi bardziej o to abyś zamienił 1 na jedynkę trygonometryczną
19 paź 14:16
piotrek: | | 2sinα cosα | |
więc |
| =tgα |
| | sin2α+cos2α+cos2α−sin2α | |
19 paź 14:41
ICSP: | 2sinxcosx | |
| = ... = tgx |
| sin2x + cos2x + cos2x − sin2x | |
Nie możesz od razu napisać = tgx
19 paź 14:47
piotrek: i to już koniec?
19 paź 14:51
ICSP: Wychodząc od lewej strony doszedłeś do prawej strony, zatem powyższa równość jest tożsamością.
19 paź 14:52