rowiąż równania
jack sparrow : rozwiąż równania :
x2−5x=0
x2=6x
3x(x−pierwiastek z 12)=0
prosze z obliczeniami
19 paź 13:20
jack sparrow : zrobi mi to ktos
19 paź 13:35
barteg: co to znaczy rozwiązać równanie? to znaczy znaleźć takiego x dla którego wartość będzie 0, np.
weźmy to pierwsze, x2−5x=0 można powiedzieć, że to najfajniejsze równanie kwadratowe bo nawet
delty nie trzeba liczyć => wyciągam x przed nawias x(x−5)=0, takie równanie ma dwa
rozwiązania, ponieważ mamy iloczyn x i x−5, a iloczyn równy jest 0 ⇔gdy jeden z czynników
równy jest 0 => x=0 lub x−5=0 => x=0 lub x=5
19 paź 13:40
5-latek: Pokaze 2 rownanie nastene zrobisz sobie analogicznie
x2=6x to x2−6x=0 to x(x−6)=0 to x=0 lub x−6=0 to x=6
19 paź 13:40
jack sparrow : a z pierwiastkiem to juz inaczej chyba ten 3 przykalad
19 paź 13:44
5-latek: No ale piracie
x−coś tam=0 to x= coś tam przeciez
19 paź 14:12