niewymierność
jorjo:

mam problem z usunięciem niewymierności z mianownika( narysowałem go ) , może ktoś mi
wytłumaczyć jak to zrobić?
12 lis 23:29
Basia:
Trzeba pomnożyć licznik i mianownik przez √2+1, bo
(√2−1)*(√2+1) = (√2)2−12 = 2−1 = 1
12 lis 23:34
jorjo: czyli ostateczny wynik to 4?
12 lis 23:40
jorjo: ?
13 lis 21:41
Godzio: nie, 4√2+4
mnożysz licznik i mianownik przez √2+1
13 lis 21:45
Nikka: | 4 | | 4 | | √2+1 | | 4(√2+1) | |
| = |
| * |
| = |
| = 4√2 + 4 |
| √2−1 | | √2−1 | | √2+1 | | 1 | |
13 lis 21:46