Ciągi
st.l: Znajdź wzór ogólny ciągu: 0,1,0,−1,0,1,0,−1
19 paź 13:19
M:
29 wrz 06:03
Mariusz:
a
0 = 0
a
1 = 1
a
n = −a
n−2
A(x) = ∑
n=0∞a
nx
n
∑
n=2∞a
nx
n = ∑
n=2∞−a
n−2x
n
∑
n=2∞a
nx
n = −x
2(∑
n=2∞a
n−2x
n−2)
∑
n=2∞a
nx
n = −x
2(∑
n=0∞a
nx
n)
∑
n=0∞a
nx
n − 0 − x = −x
2(∑
n=0∞a
nx
n)
(1+x
2)(∑
n=0∞a
nx
n) = x
| A(1+ix) + B(1−ix) | | x | |
| = |
| |
| (1−ix)(1+ix) | | 1+x2 | |
A(1+ix) + B(1−ix) = x
A+B = 0
i*(A − B) = 1
A+B = 0
A − B = −i
B = −A
2A = −i
| | i | 1 | | i | 1 | |
A(x) = |
|
| − |
|
| |
| | 2 | 1−(−ix) | | 2 | 1−ix | |
| | i | | i | |
A(x) = ∑n=0∞(( |
| (−i)n− |
| *in)*xn) |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | π | | pi | | π | | π | |
an = |
| (cos( |
| )+isin( |
| )*(cos(− |
| )+i*sin(− |
| ))n + |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | π | | pi | | π | | π | |
cos(− |
| )+isin(− |
| )*(cos( |
| )+i*sin( |
| ))n |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
)
| | 1 | | π | | π | | π | | π | |
an = |
| (cos( |
| − |
| n)+isin( |
| − |
| n) + |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | π | | π | | π | | π | |
cos(− |
| + |
| n)+isin(− |
| + |
| n)) |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | π | | π | | π | | π | |
an = |
| (cos(− |
| + |
| n)−isin(− |
| + |
| n) + |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | π | | π | | π | | π | |
cos(− |
| + |
| n)+isin(− |
| + |
| n)) |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | π | |
an = |
| * 2 *cos( |
| *(n−1)) |
| | 2 | | 2 | |
przy założeniu że wyrazy ciągu numerowane są od zera
29 wrz 09:12
wredulus_pospolitus:
Przykładowy wzór ogólny ciągu:
przy założeniu że wyrazy są numerowane od zera:
Mariusz −−− rozumiem, że chcesz pokazać w jaki sposób wyprowadzić wzór ciągu ... ale po
cholerę? Zwłaszcza, że osoba która ewentualnie by szukała odpowiedzi na to pytanie to zapewne
ktoś kto jest maksymalnie na 1 roku studiów i nie ma bladego pojęcia co Ty tu wypisałeś
29 wrz 11:28
Mariusz :
To i tak jest zadanie odświeżone więc autor zadania i tak nie zajrzy ale
ktoś może w przyszłości mieć podobne zadanie więc opiszę sposób rozwiązania
Najpierw zauważam że wyrazy ciągu spełniają równanie rekurencyjne
a
0 = 0
a
1 = 1
a
n = −a
n−2
Następnie definiuję funkcję tworzącą
A(x) = ∑
n=0∞a
nx
n
Ponieważ rekurencja zachodzi dla n≥2 więc wstawiając funkcję tworzącą do równania
rekurencyjnego
zaczynam sumowanie od n=2 i staram się ułożyć równanie z którego można wyznaczyć funkcję A(x)
| | x | |
Uzyskałem funkcję A(x) = |
| |
| | 1+x2 | |
Tę funkcję rozkładam na sumę szeregów geometrycznych i ich pochodnych
Tutaj pochodnych nie będzie bo nie mamy pierwiastków wielokrotnych
Okazuje się że ilorazem szeregu geometrycznego będzie liczba zespolona
Mamy wzór ciągu wyrażony za pomocą liczb zespolonych
Zauważam że mamy tutaj iloczyny w których każdy z czynników ma taki argument
że nie jest konieczne korzystanie z funkcyj cyklometrycznych
Można więc łatwo przejść na postać trygonometryczną i wykonać mnożenia
Podczas mnożenia moduły się mnoży a argumenty dodaje
Podczas potęgowania moduły potęgujemy a argumenty mnożymy
Ja tutaj pokazałem jak rozwiązać równanie rekurencyjne zwykłą funkcją tworzącą
jak ktoś lubi równaniem charakterystycznym to też może
Wredulus na początku też szukałem podobnego wzoru co napisałeś ale chyba mój mózg
nie pracował wtedy zbyt dobrze (Może się nie wyspałem czy coś)
więc postanowiłem wyprowadzić ten wzór rozwiązując równanie rekurencyjne
29 wrz 23:40