oblicz granice ciągu
Szymon:
sin(π
√n2+1)
19 paź 13:18
Szymon: może jakieś podpowiedzi słowne
19 paź 18:04
bezendu:
Może napisz poprawnie ?
19 paź 18:05
Hurwitz: Do pierwszego: czy sin nie powinien być w kwadracie?
19 paź 18:06
Szymon: n→∞ bardziej poprawnie juz chyba sie nie da
19 paź 18:08
Szymon: nie powinien być, jest dokładnie z ksiazki przepisane
19 paź 18:09
Hurwitz: Jeszcze można coś dodać... "Proszę o pomoc" na przykład...
19 paź 18:09
PW: 1. ciąg nie ma granicy. Potrafisz pokazać nieskończenie wiele wyrazów równych 0?
19 paź 18:10
Hurwitz: Drugie jest bardzo typowe: licznik i mianownik podziel przez 4n.
19 paź 18:10
Szymon: no prosze

ale widze ze nikt nie ogarnie
19 paź 18:11
Hurwitz: Do PW: wybacz, ale ciąg sin2(π√n2+1) ma jednak granicę...
19 paź 18:13
Hurwitz: |sin (π√n2+1)|= |sin (π√n2+1 − πn)|=...
Co to znaczy "widze ze nikt nie ogarnie"?
19 paź 18:16
Szymon: ale tam nie ma sin2,
19 paź 18:17
Hurwitz: OK. Oblicz wszystko tak jak zacząłem.... , tj. z modułem. Jak dojdziesz do odpowiedzi to
stwierdzisz., że ten moduł to jednak ułatwił, a nie jest potrzebny.
19 paź 18:19
Szymon: dobra dzięki a mozesz napisać jak bedzie wyglądać licznik kiedy podziele go przez 4 prosze
19 paź 18:19
Szymon: przez 4n oczywiście
19 paź 18:20
PW: Tak, Hurwitz, masz rację, coś mi się zdawało, a nie policzyłem.
19 paź 18:21
Hurwitz: Ciąg dalszy z 18:16
| | n2+1−n2 | | 1 | |
π√n2+1−πn=π |
| =π |
| →0 |
| | √n2+1+n | | √n2+1+n | |
stąd
|sin(π
√n2+1−πn)|→0 czyli sin(π
√n2+1)→0
19 paź 18:22
19 paź 18:25
Szymon: dzięki a moze jeszcze coś mi podpodpowiesz do tego prosze:
trzeba wyznaczyć granice ciągu o wyrazie ogólnym a
n:
19 paź 18:29
Hurwitz: | nn | | n+1 | | 1 | |
| = ( |
| )−n= ((1+ |
| )n)−1=... |
| (n+1)n | | n | | n | |
Wiesz co to e≈2,71828182875... ?
Jeżeli nie, poczytaj a poznasz odpowiedź
19 paź 18:52