Wyrażenia algebraiczne
Johnatan: Dla y=−
√2 wyrażenie (
√2−y−y)(
√2−y+y) ma wartość:
coś tu knocę, licząc, a próbowałem kilka razy. zapewne zapominając o czymś. Proszę pomóżcie
19 paź 13:06
5-latek: Popatrz Jonatanie
Jesli √2−y oznaczysz jako x
to dostaniesz (x−y)(x+y) = x2−y2 (czyli znajomy wzor skroconego mnozenia
Wiec nasze wyrazenie = (√2−y)2−y2= 2−y−y2 i podstawiamy 2−(−√2)−(√2)2= licz dalej
19 paź 13:13
Johnatan: wielkie dzięki! :3
wiedziałem,że gdzieś tu prosty błąd robię.

nie zauważałem tego.
rozumiem już, więc jeszcze raz dzięki
19 paź 13:18
5-latek: Dobrze

Wiesz moze dopoki CI to sprawia klopot to moze liczby ujemne zapisuj sobie w nawiasach
Potem kiedy abierzesz wprawy to te nawiasy sobie mozesz odpuscic .
Ja tez nie raz tak robie
19 paź 13:21