Rozłóż wyrażenia na czynniki.
Worek: a) 36−x2(x−5)2=
b) (x2−x−1)2−x4=
c) (x3+x2−1)2−(2x2−3)2=
d) 9−(x2−4)2=
e) (x2+1/4)2−x2=
f) (x2+3)2−16x2=
g) x2−(x2+x+1)2=
h) (x5−x+1)2−(x3−x2+1)2=
19 paź 12:01
Kacper:
Cała praca domowa czy jeszcze coś?
19 paź 12:05
Worek: Nie przykłady na sprawdzian.Ale niestety nie umiem ich zrobić bo mnie w szkole 1 tydzień nie
było.
19 paź 12:08
jakubs: Wzory skróconego mnożenia, a w sumie to głównie ten a2−b2=(a−b)(a+b)
19 paź 12:34
Kacper:
pokażę jeden
d)
9−(x2−4)2=32−(x2−4)2=(3+x2−4)(3−x2+4)=(x2−1)(−x2+7)=(x−1)(x+1)(√7−x)(√7+x)
19 paź 12:41
Worek: thx kolego
19 paź 13:11