Sprawdzić właśności relacji
Brzoza: S⊂R2, (x,y)∊S ⇔cos(y−x)=1
Nie wiem jak to dobrze udowadniać.
Ech, czy w ogóle idę w dobrą stronę?
y−x=2kπ, k∊ℂ
a) zwrotna: x−x=2kπ ⇔ 0=2kπ ⇔ 0=kπ nieprawda np. dla k=1, więc nie jest zwrotna
b) symetryczna: y=2kπ+x ⇔ x=−2kπ+y ≠ x=2kπ+y więc nie jest symetryczna
c) antysymetryczna − ?
d) przechodnia: [(x,y)∊S ⇔ y=2kπ+x i (y,z)∊S ⇔ z=2kπ+y] ⇔ z=2kπ+2kπ+x ⇔ z=4kπ+x ⇔ (x,z)∉S
e) zupełna: niech (x,y)=(5,3), (5,3)∉S, bo kπ≠−1 lub (3,5)∉S, bo kπ≠1. Alternatywa fałszywa,
więc nie jest zupełna.
19 paź 11:52
b.: e) jest chyba mniej więcej dobrze (choć nie pamiętam definicji zupełności

), ale reszta nie
np. zwrotna oznacza, że (x,x)∊S dla każdego x,
symetryczna, że jeśli (x,y)∊S, to też (y,x)∊S
pokażę dla przykładu, że jest symetryczna:
jeśli (x,y)∊S, to cos(y−x)=1, ale wtedy też cos(x−y)=1, bo cos jest parzyty, więc też (y,x)∊S
19 paź 12:00