FizykaTV: wyciągnij 5x przed nawias
W(x)=5x(4x
2−4x+1)
w nawiasie liczymy deltę: b
2−4ac = 16−4*4*1=0
stąd rozwiązanie x=
−b2a =
42*4=
12
drugie rozwiązanie mamy stąd, że zasłaniamy ręką nawias i mamy 5x
5x przyrównujemy do zera i wychodzi drugie rozw: x=0
polecam tę stronę, jako pomoc:
http://www.wolframalpha.com/input/?i=20x^3-20x^2%2B5x%3D0
=============================================
Najlepszy kanał dydaktyczny matma i fizyka
http://youtube.com/FizykaTV
89 zadań z fizyki z rozwiązaniami na przykładzie roweru