matematykaszkolna.pl
ZAPYTANIA monika: Mam jeszcze pytanko czy jest ktoś z dziedziny chemii i geografii?
12 lis 22:07
Mateusz: z chemii pomoge a z geografii tez spróbuje w czym problem
12 lis 23:39
monika: Witam potrzebuje po 5 mieszanin chemicznych i 5 związków chemicznych razem z opisami ale dokładnymi bo nie rozumie chemii w ogóle a z geografii ruch obrotowy ziemi−obliczyć w Krakowie↗=210 E tk −1000 czasu miejscowego słonecznego oblicz: A.Jakuck(R) 1300 E B.Kolombo(SL) 800 E C.Marus(B) 600 W D.Anchorage(USA) 1500 W
13 lis 17:31
Mateusz: Z tymi opisami to nie bardzo wiem o co chodzi podam przykłady mieszanin mieszaniny jednorodne(takie w których nie są widoczne ich składniki): woda z solą kuchenną benzyna wszystkie stopy metali np brąz woda z cukrem C2H5OH z benzyną woda z sokiem Mieszaniny niejednorodne(to mieszaniny w których można gołym okiem wyróżnić składniki): mąka z wodą piasek z wodą siarka z opiłkami żelaza A jeśli chodzi o związki chemiczne −związki chemiczne jest to połączenie conajmniej dwóch pierwiastków za pomocą wiązan chemicznych np Fe2O3 NaCl H2O C2H5OH H2SO4 CH3Cl C15H31COOH i z zakresu rozszerzonego przykład związku koordynacyjnego K3[Fe(CN)6] −heksacyjanożelazian (III) potasu jesli chodzi o geografie zadania z czasem to nie pomoge ci za wiele bo geografie miałem dawno a i ja za bardzo nie lubiłem obliczen z czasem ale uczyłem sie z tej stronki polecam masz tam zadania z tego działu mam nadzieje ze ci to pomoze http://www.ikem.pwr.wroc.pl/~geograf/index0.htm
13 lis 19:03
Mateusz: tam ma być C15H31COOH
13 lis 19:05