pierwiastki
qrczak: Czy pierwiastek 3 stopnia może być ujemny? np. 3√−27? Bo to w końcu chyba −3?
19 paź 10:05
Saizou :
może być, tylko pierwiastki parzystego stopnia nie mogą być ujemne w R
19 paź 10:13
Kacper:
Tak pierwiastki stopnia nieparzystego mogą być ujemne.
19 paź 10:13
Kacper: Saizou masz chwilkę?
19 paź 10:14
qrczak: to dlaczego jak mam w javie taki kod
public class matematyka {
static double a = −27;
public static void main(String[] args) {
System.out.println(a);
double b = Math.pow(a, 1.0 / 3);
System.out.println(b);
}
}
to mi wyskakuje NaN? zgłupiałem xP
19 paź 10:15
Saizou : a no mam, tutaj czy na gg ?
19 paź 10:15
Kacper:
I tutaj wychodzi wyższość człowieka nad komputerem
Saizou na gg
19 paź 10:18
Saizou : a po prostu nie możesz podnieść (−27)
1/3 bo ja się na java'ie nie znam

zresztą na
komputerach się nie znam xd
19 paź 10:19
qrczak: no dobra, to pewnie java jest głupia (nie pierwszy raz) tak myślałem, dzieki
19 paź 10:21
b.: żeby to się dało policzyć, to 'program' musiałby umieć rozpoznać, że wykładnik jest postaci
1/n. Bo jeśli np. wykładnikiem byłoby 0,33, to (−27)0,33 = (−27)33/100 nie miałoby
sensu. No a niestety 'dla komputera' 1/3 to ułamek postaci m/2n...
Dobrze sobie zobaczyć, co się dostaje jako wynik działania
0,1 + 0,1 + ... + 0,1 (10 składników)
u mnie w pythonie:
b=0
for i in range(10): b+=0.1
print '%.60f' % b
daje wynik
0.999999999999999888977697537484345957636833190917968750000000
(uwaga dotyczy typowych języków programowania, np. javy, a nie jakichś specjalnych
matematycznych, które moga sobie radzić z takimi problemami)
19 paź 11:34
19 paź 11:38