funkcja roznowartosciowa
Maciek: Sprawdź czy funkcja jest różnowartościowa
Witam. Proszę o pomoc, strasznie męczę się z zadaniem i kombinuje na wszystkie sposoby.
y=x3 +x −1
x3+x−1=y3+y+1
x3+x=3+y
i teraz nie wiem co robić
mogę np.
x(x2+1)=y(y2+1)
ale to po dalszych przekształceniach nic mi nie daje.
Będe wdzięczny za podpowiedź.
Pozdrawiam
19 paź 09:55
Kacper:
Skorzystaj z definicji funkcji różnowartościowej.
19 paź 10:05
Saizou :
N[Kacper]] to już jest zrobione dla x i y

x
3−y
3+x−y=0 i zastosuj a
3−y
3
19 paź 10:12
Kacper:
Ja tutaj widzę tylko zapisy bez komentarza i za takie coś jest 0 punktów. Nikt nie będzie się
domyślał "co student miał na myśli"
19 paź 10:56
Maciek: Dziękuję za podpowiedź.
Zatem:
(x−y)(x2 + xy + y2 +1) =0
x=y lub x2 + xy + y2 +1 = 0
Czy drugie równanie trzeba rozwiązywać? Czy wystarczy już, że x=y?
19 paź 11:09
b.: drugie trzeba rozwiązywać, jeśli ma rozwiązania x≠y, to f nie jest różnowartościowa...
19 paź 11:13
Maciek: Na pewno będzie takie rozwiązanie, a odpowiedzi w książkach wskazują, żę jest to funkcja
różnowartościowa
19 paź 11:36
b.: na pewno? a rozwiązywałeś?
rozwiązań (rzeczywistych) nie będzie
19 paź 11:41
Kacper:
trochę inaczej:
Pokażemy, że funkcja jest monotoniczna (rosnąca), a z tego wynika już, że jest
różnowartościowa.
f(x)=x3+x−1
f'(x)=3x2+1
Pochodna jest dodatnia dla każdej liczby rzeczywistej, zatem funkcja f jest rosnąca w R.
Zatem funkcja f jest różnowartościowa.
19 paź 11:45
Maciek: Dziękuje Kacper, ale jeszcze nie doszliśmy do pochodnych. Wierzę, że jest to jeden z dobrych
sposobów na rozwiązanie owego zadania, jednakże nie sądzę,ażebym to ja był w stanie rozwiązać
tak to zadanie.
B. mówiąc szczerze, nawet nie wiem jak zabrać się za to, po prostu nie widzi mi się, że
końcowym wynikiem będzie x=y.
Wydaje mi się, że zostawię to zadanie, bo z resztą idzie mi dobrze, jednakże jak ktoś ma
wskazówki to będę wdzięczny!
Pozdrawiam.
19 paź 11:48
lolo:
Z definicji.
Weźmy x1,x2∊Df takie, że f(x1)=f(x2).
Pokażemy, że prawdziwa jest implikacja f(x1)=f(x2) ⇒x1=x2.
Mamy, zatem:
x13+x1−1=x23+x2−1
x13+x1−x23−x2=0
x13−x23+x1−x2=0
(x1−x2)(x12+x1x2+x22)+x1−x2=0
(x1−x2)(x12+x1x2+x22+1)=0 ⇔x1=x2
Wobec prawdziwości implikacji f(x1)=f(x2) ⇒x1=x2 stwierdzamy, że funkcja f jest
różnowartościowa.
19 paź 12:01
b.: no tak, tylko tu też brakuje stwierdzenia, że
x2 + xy + y2 +1 = 0
nie ma rozwiązań. Żeby to zauważyć, piszemy np.
x2 + xy + y2 +1 = (x+y/2)2 + (3/4)y2 + 1 = 0
i teraz widać, że rozwiązań nie ma.
19 paź 12:03
ICSP: f(x) = x3 jest funkcja rosnącą , g(x) = x jest funkcją rosnącą, stąd h(x) = x3 + x jest
funkcją rosnąca jako suma dwóch funkcji rosnących. Stała nie wpływa na monotoniczność wiec
również i i(x) = x3 + x − 1 jest funkcją rosnąca.
19 paź 12:06