;))
Blue: Badania przeprowadzone w pewnej szkole wykazały, że:
−20%uczniów czyta czasopisma motoryzacyjne
−30% uczniów czyta czasopisma kobiece
−40% uczniów czyta czasopisma młodzieżowe
−13% uczniów czyta czasopisma motoryzacyjne i młodzieżowe
−5% uczniów czyta czasopisma motoryzacyjne i kobiece
−10% uczniów czyta czasopisma kobiece i młodzieżowe
−5% uczniów czyta wszystkie rodzaje czasopism
Oblicz prawdopodobieństwo tego, że losowo wybrany uczeń:
b) nie czyta czasopism kobiecych, jeśli wiadomo, że czyta przynajmniej dwa rodzaje czasopism.
19 paź 07:24
Blue: a można to zrobić tak ?
|Ω| = 13−5 +5−5+10−5+5= 18
|A| = 13−5=8
19 paź 07:33
Janek191:
19 paź 07:47
19 paź 08:03
Janek191:
18 to liczba wszystkich uczniów ?
19 paź 08:07
Blue: niee, 18 to w procentach, ale procenty i tak się skrócą, więc nie pisałam

18% czyta
przynajmniej dwa rodzaje czasopism
19 paź 09:41
19 paź 09:47